APAKAH HAK BUKAN ISLAM CAMPUR TANGAN HAL EHWAL UMAT ISLAM?

URUSAN berkaitan umat Islam seperti fatwa dan sebagainya, merupakan perkara yang amat sensitif dan perlu dikendalikan oleh mereka yang arif serta faham mengenainya.

Oleh yang demikian, apa sahaja isu yang melibatkan hal ehwal agama Islam – dalam hal negeri Pulau Pinang yang tidak mempunyai Sultan atau Raja, Jawatankuasa Fatwa Negeri sebagai pihak berkuasa agama yang relevan, sebelum DYMM Yang Dipertuan Agung selaku ketua agama negeri adalah pihak yang dimaksudkan.

Tidak ada yang lain dari itu.
Justeru, apabila timbul dakwaan beberapa pihak seperti PAS negeri yang mendakwa kerajaan negeri Pulau Pinang masuk campur dalam urusan fatwa negeri itu dengan setiap fatwa yang telah diluluskan Jawatankuasa Fatwa untuk mendapat perkenan YDPA perlu melalui mesyuarat Exco terlebih dahulu, ramai orang Islam terkejut.

Peruntukan mana yang menetapkan fatwa perlu melalui mesyuarat Exco untuk kelulusan atau maklum balas? Di negeri yang diperintah ketua kerajaan beragama Islam sekalipun,tidak wujud peruntukkan barisan Exco perlu ‘menapis’ fatwa sebelum mendapat perkenan YDPA!!

Perkara 3(3) Perlembagaan Persekutuan ada menyebut bahawa YDPA merupakan Ketua Agama Islam di negeri itu. Maka, apa hak untuk selain YDPA bertindak mencampuri urusan agama ini?

Semua ini perlu mendapat penjelasan kerajaan negeri kerana kenyataan Exco Agama Pulau Pinang kononnya bukan kelulusan tapi sekadar ‘maklum balas’, begitu meragukan kerana tidak wujud peruntukan sebegitu walaupun sekadar formaliti.

Lagipun, mustahil ‘maklum balas’ yang dimaksudkan ini hanya melibatkan Exco Agama dengan Ketua Menteri bukan Islam dan majoriti barisan Exco yang sama sepertinya, tidak terlibat dalam memberikan ‘maklum balas’ tersebut.

Dari beberapa kenyataan yang diberikan oleh beberapa pihak termasuk dalam Jawatankuasa Fatwa sendiri, ada fatwa yang tidak sampai kepada YDPA untuk mendapat perkenan baginda kerana menunggu ‘maklum balas’ kerajaan negeri.
Pemahaman kita, itu bukan ‘maklum balas’ tapi kelulusan.

20170208-exco-pulau-pinang-ganggu-jk-fatwa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s