MACAI PEMBANGKANG GUNA MINYAK MENTAH PADA KERETA MEREKA?

DAP, Tony Pua kantoi berbohong kepada orang ramai lagi.

Beliau berkata tidak ada asas kenaikan harga RON95 sebanyak 20 sen kepada RM2.30 kerana harga minyak mentah antarabangsa jatuh sedikit pada bulan Januari dan ringgit tidak jatuh terlalu teruk berbanding Dollar AS

Beliau berkata harga Brent minyak mentah naik dari US $ 51,48 kepada AS $ 56,73 pada Disember 2016. “Bagaimanapun, rakyat Malaysia tidak faham kenapa harganya dinaikkan bagi Februari apabila harga minyak mentah Brent sebenarnya menurun sedikit pada bulan Januari untuk kira-kira AS $ 55,86.

Beliau juga menuduh bahawa kenaikan drastik ini kelihatan seperti satu cara bagi kerajaan untuk mendapatkan lebih banyak pendapatan.

Walaupun Tony Pua betul bahawa secara purata, Ringgit tidak banyak berubah berbanding USD pada 2017 Januari (RM4.45955) berbanding Disember 2016 (purata RM4.46145), beliau perlu memahami bahawa kita tidak boleh pam MINYAK MENTAH ke dalam kereta.

Penentuan harga RON95 adalah berdasarkan purata harga minyak bertapis MOGAS 95 Singapura.

Seperti yang anda boleh lihat dari graf, harga purata MOGAS95 pada Disember 2016 (semakin meningkat dari US$62 kepada US$69 setong) adalah lebih rendah daripada harga purata Januari 2016 (konsisten antara US$ 69 kepada US$ 70 setong).

Itulah sebabnya harga RON95 ditetapkan untuk February 2017 (set berdasarkan harga purata Januari 2017) adalah lebih tinggi berbanding Januari 2017 (set berdasarkan harga purata Disember 2016).

Walaupun RM2.30 seliter mungkin kelihatan tinggi tetapi ini juga harga pada Oktober dan November 2014 dan tidak setinggi pada tahun 2008 apabila harga pada masa itu adalah RM2.62 untuk RON92.

Malaysia masih di kalangan teratas 15 harga petrol termurah di dunia dan paling murah di ASEAN (kecuali Brunei) – yang sudah pasti luar biasa sejak Malaysia menjadi negara pengimport bersih minyak kerana kenaikan mendadak bilangan pemilikan kereta tempatan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa harga itu kini terapung berdasarkan kepada harga pasaran dan rakyat Malaysia perlu memahami bahawa harga akan naik dan turun berdasarkan harga minyak bertapis di Singapura.

Ini adalah mengapa Malaysia bertindak mempercepatkan pembinaan loji penapis sendiri di Pengerang dan mengapa negara perlu melabur secara besaran dalam pengangkutan awam.

Tony Pua tahu bahawa harga ini adalah berdasarkan kepada produk bertapis (bukan minyak mentah) dan harga yang kini diapubgkan tetapi dia sengaja mahu berbohong dan menipu rakyat dengan menuduh Kerajaan cuba memperoleh pendapatan dengan kenaikan harga petrol sebanyak 20 sen.

Sebab itulah Tony Pua tidak berkata untuk memuji Kerajaan atau menuduh Kerajaan memberi rasuah kepada rakyat apabila harga RON95 turun sebanyak 70sen daripada RM2.30 kepada RM1.60 awal tahun lepas.

DAP people like to lie a lot – all in the name of fooling the people to incite hate.

DAP memang suka berbohong – semua atas nama memperbodohkan rakyat untuk menghasut kebencian.

20170201-harga-minyak-bertapis-mogas


http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2017/02/01/ringgit-meningkat-minyak-mentah-turun-mengapa-petrol-naik-lagi/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s